Omaha High dan Texas Holdem

Omaha High dan Texas Holdem

Omaha High dan Texas Holdem. Ramai orang lebih menyedari hakikat bahawa Texas Holdem Poker wujud hari ini, tetapi hanya sedikit yang sebenarnya dimaklumkan tentang kebenaran mudah bahawa Omaha High Poker juga wujud. Walaupun orang mudah berasa gentar dengan fakta bahawa Omaha berbeza sedikit daripada Texas Holdem mereka tidak sepatutnya berasa bimbang kerana satu perkara yang pasti jika anda mampu meraih kemenangan semasa bermain Texas Holdem, anda juga akan mendapat peluang untuk bermain Omaha. Anda hanya perlu membiasakan diri dengan perbezaan kedua-duanya, terutamanya jika anda seorang pemula atau kedua-duanya. 

Untuk lebih memahami persamaan antara Omaha High dan Texas Holdem, adalah dinasihatkan untuk anda terlebih dahulu memberi perhatian kepada perbezaan yang ada pada kedua-duanya. Pertama sekali, pemain Texas Holdem telah membiasakan diri dengan fakta bahawa mereka diberikan dua kad yang boleh mereka gunakan untuk kelebihan mereka; selain daripada mendapat dua kad pada mulanya, pemain juga diberi kebebasan untuk menggunakan kedua-duanya, satu atau bahkan tiada kad yang mereka ada untuk membentuk tangan yang terbaik. Sebaliknya, Omaha agak ketat tentang peraturan bahawa setiap pemain akan menerima empat kad peribadi pada mulanya dan mereka harus menggunakan tepat dua daripada empat kad yang mereka ada di tangan mereka. 

Sebenarnya, ini adalah satu-satunya perbezaan yang ada pada kedua-dua jenis poker ini; namun, walaupun perbezaannya hanya sangat kecil pada pandangan pertama, anda akan menyedari bahawa implikasi kepada keseluruhan permainan adalah agak drastik. Sebenarnya, kerana perbezaan yang telah

disebutkan, setiap pemain Omaha High kini dikehendaki memikirkan semula strategi yang mereka gunakan di Texas Holdem kerana ia mungkin tidak berkesan kali ini. Ia juga merupakan idea yang baik untuk pemain kedua-dua permainan poker untuk terbuka tentang hakikat bahawa walaupun mereka berdua poker, mereka masih berbeza dalam aspek mereka sendiri dan penghormatan sewajarnya harus diberikan. 

Jika anda seorang yang telah bermain Texas Holdem untuk masa yang lama sekarang, tetapi baru mencuba Omaha buat kali pertama, sebenarnya sangat membantu anda untuk mengingati fakta bahawa Omaha ialah permainan yang dikenali sebagai split -pot. Ini bermakna bahawa banyak perkara berlaku pada masa yang sama; akan ada lebih ramai pemain yang berebut pot, akan ada lebih banyak cip diletakkan di tengah meja dan lebih ramai lawan anda akan mempertaruhkan semua pertaruhan mereka dengan masuk kesemuanya dengan lebih kerap. Ini sebenarnya sesuatu yang menarik ramai orang ke permainan kerana lebih banyak risiko bermakna lebih banyak peluang untuk berasa teruja tentang keputusan permainan itu. Satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan untuk menjadi lebih selesa dengannya ialah anda berlatih sendiri terlebih dahulu kerana ini akan membantu anda menjadi lebih biasa dengan keseluruhan permainan. Adalah sangat dinasihatkan supaya anda berlatih secara kerap jika anda benar-benar ingin mula memenangi periuk besar bermain Omaha dan anda perlu mencari strategi yang berkesan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *